TV-lotterier

När vi talar om TV-lotterier syftar vi på lotterier som har ett eget TV-program, alltså inte lotterier som Lotto och Keno. Det två absolut populäraste lotterierna som har en egen TV-show är Bingolott och Postkodlotteriet.

Bingolotto

Bingolotto har funnits i över 20 år och är en av de största lotterisuccéer vi någonsin har haft i Sverige. När Bingolotto hade premiär i början på 90-talet blev det direkt en succé och snart blev Bingolotto ett riktigt svenskt folknöje. Inför premiären hade 75 000 bingolotter tryckts upp och redan inför det andra programmet var man tvungen att trycka upp hela 170 000 lotter. Även om Bingolotto inte är lika populärt nu som då är det fortfarande många svenskar som spelar Bingolotto.

Principen för Bingolotto är enkel. En bingolott består framförallt av tre bingospel och ett lott- och serienummer. Du kan vinna på bingodragningarna som sker i direktsändning och på din bingolotts lott- och serienummer. När du spelar bingolotto har du möjlighet att både vinna fina pengar och vinna produkter som bilar, resor, hemelektronik och mycket annat. Det finns både enkla bingolotter och dubbellotter som dubblerar din vinst.

Postkodlotteriet

Postkodlotteriets lotter är helt unika i sitt slag eftersom postkodlotteriet delar ut kollektiva vinster som du snart kommer att se. Varje lott har ett postkodnummer, som består av din postkod (ditt postnummer och två bokstäver) samt ett personligt nummer, som postkodlotteriet använder sig av i sina dragningar.

Måndagar till torsdagar har postkodlotteriet dragningar då den vinnande lotten ger 5000 kr och de som har samma postnummer som vinnaren får 500 kr, om de har en postkodlott vill säja. På fredagar vinner samtliga lottinnehavare som har en viss postkod 100 000 kr var och även 1 000 000 kr och en fin bil lottas ut till en ensam vinnare. De som har samma postnummer som vinnarna av miljonen och bilen får 10 000 kr per lott. På lördagar drar man en lott från fredagens vinnande lotter och den som vinner får 1 000 000 kr. På söndagar delas minst 3 000 000 kr ut i småvinster och tre gånger per år får alla på ett visst postnummer dela på många miljoner kronor.